"Joaca cu focul" (LHC - CERN)


În urma proiectelor de cercetare cu care a participat la experimentul acceleratorului de particule LHC, România va semna joi la Geneva un tratat de aderare la statutul de membru al organizatiei de cercetare.
Tratatul va fi semnat joi de catre Ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Petru Daniel Funeriu, în numele delegatiei de 70 de cercetatori români care participa la experimentele CERN.

Odata cu aderarea la statutul de membru al CERN, cercetatorii români vor avea acces la o serie de programe de cercetare axate pe prioritati stiintifice la nivel global si vor avea acces gratuit la tehnologiile elaborate în acest cadru, se arata într-un comunicat emis miercuri de reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

La programele dezvoltate de CERN participa 500 de universitati si institute de cercetare din întreaga lume, de facilitatile Centrului beneficiind peste 7.500 de fizicieni din 80 de tari, mai mult de jumatate din numarul total al fizicienilor specializati în domeniul nuclear.

La sfârsitul anului 2008, în presa româneasca se prezentau teorii care sustineau ca experimentul LHC ar putea aduce sfârsitul lumii. Ulterior, cercetatorii proiectului aflat la granita dintre Franta si Elvetia au dat asigurari ca ipoteza apocaliptica este complet nerealista... oare?

Sursa: realitatea.net

Niciun comentariu: