Avalanşă pe Marte...



Orbitând deasupra lui Marte, Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA a capturat o serie de imagini extraordinare ale unei avalanşe în apropierea polului nord al planetei.

Marte este considerată a fi o planetă moartă, cu foarte puţină activitate geologică şi climatică, dar după cum demonstrează imaginile primite de NASA de la Mars Reconnaissance Orbiter, aceste lucruri sunt departe de adevăr. Camera HiRISE de la bordul MRO a avut norocul să surprindă un eveniment rar pe Marte, o avalansă, chiar în momentul în care s-a produs.

Avalanşele pe planeta roşie sunt formate din gheaţă, praf şi pietre, fiind destul de asemănătoare cu cele de pe Pământ (cu mai puţină zăpadă şi cabane de schi). Pe Marte însă acestea sunt declanşate în momentul în care atmosfera se încălzeşte pe măsură ce emisfera nordică intră în primăvară.

Încălzirea sezonieră este cauza sublimării gheţii carbonice de pe planetă, ajungând imediat în atmosferă şi dislocând rocile de pe pantele abrupte, conform discovery.com.

Ceea ce face această fotografie şi mai intrigantă este faptul că asemenea evenimente au mai fost surprinse pe cameră. În 2008, acelaşi satelit a trimis înapoi imagini ale mai multor avalanşe dintr-o altă zonă a regiunii polare. Acest fapt s-a petrecut în urmă cu un an marţian, care are o durată de 687 de zile, făcând din primăvară să fie un suspect viabil pentru aceste avalanşe.

Sursa: realitatea.net

Niciun comentariu: