Misterioase unde radio vin dintr-o galaxie apropiata!


In vecinatatea cosmica a planetei noastre se intampla ceva straniu. Un obiect de origine necunoscuta din apropiata galaxie M82 a inceput sa transmita semnale radio, iar emisia nu se aseamana cu nimic altceva interceptat vreodata in Univers.

Totul a inceput in luna mai a anului trecut, in timp ce Tom Muxlow si colegii sai de la Centrul Astrofizic Jodrell, de langa Macclesfield, Marea Britanie, monitorizau o explozie stelara din galaxia M82, folosindu-se de reteaua de radiotelescoape MERLIN. Un punct stralucitor de emisie radio a aparut dupa numai cateva zile, destul de rapid in termeni astronomici. De atunci, nu a facut prea multe, exceptand surprinderea astrofizicienilor.

Cu siguranta, semnalul nu se incadreaza in tiparul emisiilor radio ale supernovelor: in general, acestea devin mai intense dupa cateva saptamani, pentru ca apoi sa dispara in cateva luni, schimbandu-si permanent spectrul de radiatie in tot acest interval. Noua sursa abia daca si-a schimbat putin rata de stralucire in cursul unui an, iar spectrul sau este constant.

Totusi, pare sa se miste, si inca repede, cu o viteza de patru ori mai mare decat cea a luminii. Astfel de miscari "superluminice" au mai fost vazute si inainte in jeturi de materie de mare viteza absorbite de unele gauri negre. De aceea, oamenii de stiinta se intreaba daca nu ar putea fi implicata o gaura neagra. Semnalul nu vine chiar din mijlocul galaxiei M82, acolo unde astronomii s-ar astepta sa gaseasca genul de nebuloasa supermasiva pe care alte galaxii o au. Ceea ce face loc posibilitatii actiunii unui "microquasar" de scara mai mica.

Un microquasar este format dupa ce o stea extrem de masiva explodeaza, lasand in urma o gaura neagra cu o masa de 10 pana la 20 de ori mai mare decat cea a Soarelui, care incepe apoi sa se hraneasca cu gazul unei stele-companion supravietuitoare. Microquasarii emit unde radio - dar niciunul identificat in galaxia noastra nu este la fel de puternic precum noua sursa din M82. Microquasarii produc, de asemenea, din belsug raze X, iar acestea nu au fost reperate in semnalul provenind dinspre misteriosul obiect. Deci nici aceasta teorie nu pare a se sustine.

Presupunerea cea mai indreptatita a lui Muxlow este aceea ca sursa semnalului radio este un soi de obiect dens care acumuleaza materie inconjuratoare, poate o mare gaura neagra sau o gaura neagra intr-un mediu neobisnuit. Poate ca, de asemenea, fenomenul se intampla ocazional in galaxia noastra, dar este mai comun in M82, deoarece aceasta este o galaxie in care stele masive se formeaza si explodeaza la rate mult mai mari decat in Calea Lactee, creand mereu multe gauri negre noi...?

Sursa: Newscientist / descopera.ro

Niciun comentariu: