Un nou sistem planetar a fost descoperit de astronomi


Astronomii au descoperit un sistem planetar cu cel puţin cinci planete care orbitează o stea denumită HD 10180, foarte asemănătoare cu Soarele nostru.

Steaua se află la 127 de ani lumină, în constelaţia Hydrus.

Cercetătorii au folosit Observatorul Sud-European (Eso) pentru a monitoriza lumina emisă de sistem şi pentru a identifica şi caracteriza planetele.

Ei spun că este cel mai "bogat" sistem de exoplanete - planete aflat în afara sistemului nostru solar - descoperit până acum.

Instrumentul Harps (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) de la Eso a fost responsabil de descoperire.

Harps măsoară mişcările unei stele şi îşi dă seama dacă există planete în jurul ei.

"Dacă există o singură planetă, aceasta va induce o mişcare mică - steaua va veni înspre noi şi apoi se va îndepărta", explică dr. Christophe Lovis, cercetător la Universitatea din Geneva.

Atunci când există mai multe planete care orbitează steaua, mişcarea ei va deveni o suprapunere complexă a mai multe mişcări induse de planete diferite. Folosind Harps, dr. Lovis şi echipa lui au putut calcula câte planete se află în sistem, ce masă au şi orbitele lor.

Cercetătorii spun că sistemul din jurul stelei HD 10180 este unic din mai multe puncte de vedere. Are cel puţin cinci planete de tipul lui Neptun, aflate la o distanţă echivalentă cu orbita lui Marte, făcând acel sistem mai populat decât sistemul nostru în regiunea interioară. În plus, toate planetele din acel sistem au orbite aproape circulare.

Una din exoplanetele recent descoperite în sistemul stelei HD 10180 are doar 1,4 din masa Terrei, ceea ce înseamnă că este exoplaneta cu cea mai mică masă descoperită până acum. Se pare că ar fi şi foarte aproape de steaua ei, la doar 2% din distanţa dintre Terra şi Soare. Astfel, un an pe această planetă ar fi doar 1,2 zile pe Pământ. Dr. Lovis spune că este sigur 99% de existenţa acestei exoplanete unice.

Sursa: realitatea.net

Niciun comentariu: