Câmpul magnetic al Pământului s-ar putea inversa în câţiva ani!?


Cercetătorii au descoperit că în trecut câmpul magnetic al Pământului s-ar fi inversat complet în doar câţiva ani.

În urmă cu 16 milioane de ani, nordul a devenit sud în doar câţiva ani. Asemenea schimbări ale polarităţii planetei noastre par imposibile potrivit modelelor actuale ale nucleului Pământului, dar este pentru a doua oară când dovezi în această privinţă au fost descoperite.

Polii magnetici se inversează la circa 300,000 de ani, un proces care durează în general în jur de 5000 de ani. În 1995, au fost descoperite roci vulcanice, în Oregon, cu o semnătură magnetică ciudată. S-a sugerat că în acea perioadă câmpul magnetic al Pământului se deplasa cu şase grade pe zi, adică de 10000 de ori mai rapid decât de obicei.

„Nu ne-a crezut prea multă lume”, a declarat Scott Bogue de la Occidental College din Los Angeles. Acum Bogue spune că a găsit a doua dovadă a acestui fenomen în Nevada. Noile roci sugerează că într-un singur an câmpul magnetic al Pământului s-a deplasat cu 53 de grade.

Potrivit revistei New Scientist, la această viteză, o schimbare completă a polilor ar fi durat mai puţin de patru ani, dar cercetătorul a explicat că putea fi vorba doar de o mişcare bruscă a câmpului şi nu de o mişcare continuă, la această viteză.

Peter Olson de la Johns Hopkins University din Baltimore rămâne sceptic şi subliniază că efectele ar putea fi locale şi nu globale. Pământul a depăşit momentul în care câmpul magnetic ar fi trebuit deja să îşi înceapă deplasarea, dar o schimbare rapidă ar produce haos în navigaţie şi viaţa păsărilor migratoare.

Sursa: realitatea.net

Niciun comentariu: