A fost identificat primul sistem extrasolar cu 6 planete


Descoperit de telescopul spaţial Kepler de la NASA, se găseşte la o distanţă de 2.000 ani-lumină de Terra.

Iată, în sfârşit, la o distanţă de 2.000 de ani-lumină de Terra, o stea asemănătoare Soarelui, cu o coroană de planete care aminteşte de sistemul nostru solar. A fost identificată de telescopul spaţial Kepler, lansat de NASA tocmai cu scopul de a descoperi noi planete dincolo de sistemul solar.

Descoperirea a fost anunţată de astronomii de la Universitatea California din Santa Cruz, cei care au reuşit nu numai să evidenţieze prezenţa a 6 planete în jurul stelei, ci şi orbita şi masa fiecăreia dintre ele.

Cinci dintre aceste planete au o masă de între 2.3-13.5 ori cea a Terrei, înconjurând astrul principal în mai puţin de 50 de zile. Prin urmare, toate cinci, dacă s-ar fi aflat în sistemul nostru solar, s-ar fi găsit între Soare şi Mercur. Cât despre cea de-a sasea planetă, ea este mai îndepărtată, înconjurând steaua într-o perioadă de 118 zile. .

"Din cele 6 planete descoperite, una seamană ca dimensiune cu Neptun sau Uranus, dar trei din cinci, cu masa destul de mică, au caracteristici pe care nu le găsim în sistemul nostru solar", a comentat Jonathan Fortney, astrofiziacian la UCSC, care a condus grupul de astronomi în realizarea acestui studiu, şi a publicat rezultatele în revista Nature.

Potrivit cercetătorilor, toate cele şase planete au o densitate inferioară celei a Terrei şi se pare că două ar putea fi compuse din apă, cu o posibilă atmosferă de hidrogen şi heliu. Până acum, masa planetelor era evaluată în baza micilor mişcări provocate de acestea stelei-mamă, dar în cazul de faţă, sistemul solar Kepler-11, cum a fost botezat de astronomi, este prea îndepărtat de noi, iar planetele sunt prea mici pentru observarea atâtor variabile. Ca atare, s-a ales să se studieze masa planetelor observându-se interacţiunile dintre acestea.

"Nu putem exclude posibilitatea ca în acest sistem solar să existe şi alte planete care ar putea să nu fi tranzitat prin faţa stelei în perioada în care a fost ea observată de telescopul Kepler", a avertizat însă un expert italian în planete extrasolare, Raffaele Gratton de la Observatorul Institutului Naţional de Astrofizică din Padova.

Sursa: La Repubblica / realitatea.net

Niciun comentariu: