Arheologii au reusit sa filmeze in interiorul unui mormant Maya


Arheologii au reuşit să filmeze în interiorul unui mormânt Maya din sudul Mexicului cu ajutorul unei camere video minuscule. Imaginile au dezvăluit o cameră funerară, aparent intactă, cu ofrande şi picturi murale.

Imaginile surprinse în interiorul mormântului vechi de 1.500 de ani relevă nouă desene negre, pictate pe pereţii de un roşu sângeriu.


Membrii Institutului Naţional de Arheologie şi Istorie au spus că, deşi cunoşteau mormântul din 1999, nu au putut să îl acceseze din cauza temerii că piramida de deasupra s-ar putea prabuşi distrugând picturile murale. Acum, aceştia au reuşit să introducă o microcameră printr-o gaură situată în tavanul mormântului.


Se pare că podeaua este acoperită cu roci sfărâmate şi nu se poate spune foarte sigur dacă în mormânt mai sunt rămăşiţe umane, dar cercetătorii cred că imaginile au surprins un costum funerar decorat cu fragmente de jad şi cochilii. Având în vedere că nu s-a găsit nicun sarcofag, este posibil ca rămăşiţele omeneşti să fie aşezate direct pe grohotiş.

Încăperea se află într-un complex de piramide avariate, cunoscut sub numele de Acropolele de sud, amplasat în zona Palenque, nu departe de Templul de Inscripţii, unde în 1859 a fost găsit mormîntul conducătorului Pakal.


Mormântul se întinde pe aproape 5 metri pătraţi şi are un acoperiş în arc de tip mayaş, format din pietre suprapuse. Experţii spun că el datează din perioada 431-550 e.n. şi ar putea conşine rămăşiţele lui K'uk' Bahlam I, primul conducător al statului.

Pe de altă parte, David Stuart, specialist în epigrafie Maya de la Universitatea din Texas, susţine că unele dovezi arată că mormântul aparţine unei conducătoare a Palenque, numită Ix Yohl Ik'nal.

Acesta nu ar fi primul mormânt al unei femei nobile, găsit în Palenque. În 1994, arheologii au găsit mormântul unei femei numită ulterior Regina Roşie, după pigmentul roşu care îi acoperea mormântul. Cu toate acestea, nu s-a putut stabili dacă ea a fost conducătoare a Palanque, mormântul ei datând dintr-o perioadă mai târzie, între 600 şi 700 e.n.

Sursa: Fox News / descopera.ro

Niciun comentariu: