Teoria undelor gravitaționale, confirmată


Teoria undelor gravitaționale emisă acum un secol de omul de știință, Albert Einstein, a fost confirmată de cercetători. Einstein a prezis atunci că acceleraţia obiectelor de foarte mari dimensiuni produce modificări în spaţiu şi timp, ceea ce conduce la producerea de unde gravitaționale. Până acum nimeni nu a descoperit astfel de unde, însă, timpul s-a schimbat și pentru oamenii de știință.

Acum mai bine de 1 miliard de ani două găuri negre s-au contopit și au provocat o explozie din care a rezultat, într-o fracțiune de secundă, o energie de 1 miliard de milioane de ori mai mare decât a Soarelui. Energia este încă eliberată sub forma undelor gravitaționale care călătoresc în întregul Univers cu o viteză similară cu cea a luminii. În timpul deplasării undele comprimă spațiul într-o direcție și îl dilată în cealaltă, iar sunetul urmează direcții similare, doar că spre zonele laterale ale undelor. Comprimările și dilatările sunt slăbite atât de mult pe parcursul deplasării undei, încât ele par să dispară la un moment dat. Fenomen care i-a făcut pe cercetători să constate că acestea nu vor putea fi niciodată detectate de suprafața Terrei.

Ei bine, lucrurile nu se termină după primul punct din propoziție, așa că, cercetătorii au vrut să meargă mai departe. În Loisiana și Washington, două detectoare performante au fost amplasate pentru a detecta prezența undelor, iar pe 14 septembrie 2015, specialiştii din cadrul LIGO au observat o undă de lumină, pe care au transformat-o apoi în undă de sunet. Ghici ciupercă ce era? Ecoul provocat de explozia celor două găuri negre, din urmă cu aproximativ 1 miliard de ani.

Cercetarea acestor sunete a revoluționat domeniul astronomiei, astfel că acum putem face observaţii vizuale asupra Universului şi putem studia sunetele provocate în timpul activităţilor obiectelor cosmice.



Sursa: http://esttv.ro/

Niciun comentariu: